Το πρόγραμμα Ηλιοδιατροφή έχει τίτλο: Φωτοσυνθετικές καλλιέργειες μικροφυκών για την αειφόρο παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας για τον άνθρωπο, τα ψάρια και τα ζώα, ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ: ΗΛΙΟ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ και ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ Τ2ΕΔΚ-02279. Περισσότερες πληροφορίες
Τα μικροφύκη έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μια νέα πηγή βιοδραστικών μορίων, ειδικά για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τη θρεπτική και λειτουργική ποιότητα της ανθρώπινης ή ζωικής τροφής. Τα μικροφύκη είναι οργανισμοί που υπάρχουν ακόμη και πριν την εμφάνιση του ανθρώπου, ωστόσο μόνο τις τελευταίες δεκαετίες έχουν παραχθεί και διατεθεί στο εμπόριο ως συμπληρώματα διατροφής. Η δυναμική τους όμως είναι πολύ μεγαλύτερη από τις τρέχουσες εφαρμογές. Τα μικροφύκη παρέχουν μια σημαντική άμεση ή έμμεση πηγή τροφοδοσίας για τα πρώιμα αναπτυξιακά στάδια πολλών εκτρεφόμενων ψαριών και ζώων. Το κατά πόσο η βιομάζα των μικροφυκών θα υιοθετηθεί στο μέλλον ως ζωοτροφή για την προμήθεια πρωτεϊνών και ενέργειας στις ζωοτροφές ή θα παραμείνει μόνο ως συμπλήρωμα, θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα βιομάζας, τη σύνθεση και το κόστος. Ο σημερινός παγκόσμιος στόχος για την παραγωγή βιοκαυσίμων από τα μικροφύκη προσφέρει μια βασική ευκαιρία για τη μετατόπιση των υφιστάμενων δομών προσφοράς και κόστους της βιομάζας υπέρ των ζωοτροφών, μέσα σε ένα ολοκληρωμένο βιοδιυλιστήριο. Ωστόσο, η έννοια του βιοδιυλιστηρίου συνεπάγεται την επίτευξη υψηλότερης παραγωγικότητας και καλύτερης ανάκτησης της παραγόμενης βιομάζας. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τους μηχανικούς. Οι προκλήσεις όμως δεν αφορούν μόνο τους μηχανικούς, οι επιστήμονες τροφίμων έχουν και αυτοί να υπερπηδήσουν τα δικά τους εμπόδια αναφορικά με τη χρήση των μικροφυκών είτε στην ανθρώπινη διατροφή είτε στη ζωοτροφή/ιχθυοτροφή. Το έργο ΗΛΙΟΔΙΑΤΡΟΦΗ, ταυτιζόμενο με όλους τους παραπάνω προβληματισμούς και αναγνωρίζοντας στο σύνολό τους όλες τις προκλήσεις, φιλοδοξεί να υποστηρίξει τις τεχνολογικές δυνατότητες των μικροφυκών, ως αναξιοποίητο πόρο που αναμένει να αξιοποιηθεί και να προσδώσει τη διατροφική του αξία για τον άνθρωπο, τα ψάρια και τα ζώα.
Στο έργο συμμετέχουν 8 εταίροι, 5 από τους οποίους είναι ερευνητικά ιδρύματα και 3 από αυτούς ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η Ελίν Verd δραστηριοποιείται στον τομέα της πράσινης ενέργειας και προϊόντων. Οι τομείς δραστηριότητας της εταιρείας αλλά το και όραμα αυτής είναι η ενασχόληση με τον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης. Με γνώμονα το παραπάνω η Ελίν Verd συμμετέχει στο έργο αυτό με κύριες αρμοδιότητες να είναι η συνεισφορά στην παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα των ποσοτήτων μικροφυκών που θα χρησιμοποιηθούν στις διάφορες εφαρμογές (ιχθυοκαλλιέργεια, εκτροφή πουλερικών, ενέργεια) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ παράλληλα θα συμμετέχει στην τεχνοοικονομική αξιολόγηση της προτεινόμενης τεχνολογίας με απώτερο στόχο την μελλοντική της εμπορική εκμετάλλευση.